top of page

VERZORGING TIPS
Tips voor Poedel eigenaren

De verzorging van een poedel vergt de nodige tijd en geld.


De dagelijks/wekelijkse verzorging kan je zelf prima doen.


Je hebt nodig:

  • een pinnen borstel met kromme pinnetjes

  • een grove kam met houten handvat
     

Let op dat de kam ronde topppen aan de pinnen heeft. Beide worden wel poedel-borstel en -kam genoemd.

nina.jpg
saartje 2.jpg

De borstel moet prettig zachte pinnen hebben voor het dagelijks onderhoud van de vacht.


De kam is voor de wekelijkse borstel-en kambeurt.


Als je je poedel borstelt doe dat altijd met beleid en met kleine stukjes tegelijk. Je legt de vacht open en dan borstel je van boven naar beneden.


Niet in een streek van boven naar beneden, maar korte plukjes waarbij je de vacht los borstelt en op de huid komt.


Een keer per week is het verstandig de hond te kammen, voor de kambeurt moet je de hond altijd eerst op de hierboven beschreven manier borstelen.


Bij het kammen moet je vooral letten op de vacht achter de oren en in de oksels en liezen hier kunnen nog weleens klitten ontstaan. Wees daar alert op!!!

De Poedel oren

De oren moet je regelmatig nakijken er groeit nl. veel haar in de oren van een poedelpup. Die haren moeten met beleid verwijderd worden en op latere leeftijd kan het minder worden maar dat hoeft niet.


Vraag aan de dierenarts bij het titeren/ inenten om daar op te letten. Door het vele haar in de oren kan er snel vuil in ophopen met alle gevolgen van dien. Vraag hierover advies bij de trimster of de dierenarts.

Het verwijderen van de haren uit de oren kun jezelf doen maar het moet makkelijk gaan en geen pijnlijk getrek worden.

Plukmethode:


Het beste kun je oorpoeder kopen en daarvan iets aan je vingers of aan je pincet doen en op het haar strooien (beslist niet te veel want dan kan je problemen in de gehoorgang krijgen). Door het oorpoeder wordt het haar stroef en pluk je het redelijk makkelijk uit het oor. als het oor verder schoon is niets meer aan doen !!!!


De haren gaan na verloop van tijd losser zitten en kunnen dan makkelijk geplukt  worden. Het is even een handigheidje maar als je dat eenmaal kan/durft heb je er veel plezier van.

Wilma - Dwerg Poedel Zwart - 2015
Bess2.jpg

Het Poedel gebit

De tanden van poedelpups geven over het algemeen weinig problemen.

 

Waar je  op moet letten is dat de onderhoektanden in het tandvlees van de bovenkaak prikken.

 

Dit komt bij poedels vrij vaak voor en geeft na het wisselen in de meeste gevallen geen problemen meer.  T

 

ijdens het wisselen moet je alert zijn of de melktanden wel uitvallen als het blijvende gebit doorkomt. Het komt weleens voor dat de hoektanden in deze problemen geven.

 

Ze vallen niet uit en zullen dan eventueel operatief verwijderd moeten worden. Let daar op !!!

De Poedel nagels

De nagels van een poedel groeien bijna net zo snel als z’n haar. Knip deze regelmatig of laat dit door de dierenarts of de trimster doen.

 

Let op dat het duimpje aan de voorpoten niet wordt vergeten.

 

Als je per ongeluk in het leven knipt is dit vervelend, maar als het bloeden gestelpt is, is het zo weer voorbij.

_DSC3800.jpg

Leer je pup voorgaande handelingen te accepteren door hem daar spelenderwijs aan te wennen.

 

Kijk eens in z’n bekje. Sla die grote flaporen eens open en kijk alleen maar aan de binnenkant. Haal een borstel over z’n rug en kop. Niet meteen z’n voorpoten proberen te borstelen want die zijn zeer gevoelig en dat zal hij daarom minder leuk vinden. Wen hem er eerst aan voor het serieuze werk begint.

Leer hem ook op de tafel te staan. Als je geen trimtafel hebt leg dan een stuk rubber op je eettafel en zet hem daarop en aai hem van kop tot staart. Dat is voorlopig het enige wat je moet doen. Als hij dat niet eng meer vindt/ accepteert kun je hem daarop gaan borstelen, in z’n bek en in z’n oren kijken.


Geef hem, om op de tafel te wennen, een snoepje als hij geïnteresseerd om zich heen staat te kijken en spreek hem rustig en vriendelijk toe. Laat hem ook eens op de tafel gaan zitten.


Dit is erg belangrijk omdat een poedel op z’n minst 4 maar het liefst 6 keer per jaar naar de trimster moet. Niet alleen voor de trimster maar ook voor jezelf is het reuze makkelijk als een poedel gewend is op de tafel.

Bess.jpg

Laat je hond om de 2 à 3  maanden door een goede trimster toiletteren.

 

Vraag als je een afspraak maakt of ze grote poedels in haar klantenbestand heeft. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat iedere trimster een poedel goed/mooi kan trimmen.


Het haar van een poedel groeit overal. Rond de anus, vulva, balzak, penis, oren, bek en voetjes. Dat is het haar wat uit hygiënisch oogpunt altijd kort gehouden wordt. 


De trimster zal dit haar met een 1of 2mm scheerkop scheren. Wat je met de rest van het poedeltoilet doet is aan jouw fantasie of aan dat van de trimster om er iets moois van te maken.


Vraag aan de trimster ook de oren van je hond te plukken en z’n gebit na te kijken. Voordat de trimster je hond kan scheren/knippen zal hij altijd in bad moeten. Hieraan kan je je poedelpup ook wennen.

 

Voor hij bij ons het huis verlaat is hij reeds twee keer in bad geweest.

Let hier op !!!


Als je je hond in bad stopt moet je hem ook altijd droog föhnen anders vat hij zeker kou. Ook als je hond door en door nat geregend is of hij heeft gezwommen wrijf hem dan zo goed mogelijk droog.


De vacht van een poedel wordt namelijk nat tot op de huid dit komt door het ontbreken van een waterafstotende/isolerende ondervacht. 

bottom of page