AANKOOP TIPS
Waar je op moet letten bij de aanschaf van een pup?
Je hebt besloten tot de aanschaf van een pup. Hierbij is natuurlijk niet over 1 nacht ijs gegaan, want een pup is geen impuls aankoop. Het streven is om toch zo'n 12 jaar met een hond te mogen doorbrengen, hoe lief en leuk een pup er ook uitziet. Bezint eer je begint.
Bedenk ook dat het opvoeden van een pup veel tijd kost.
Laat je nooit verleiden tot het kopen van 2 pups, zeker niet onder het motto; 2 halen 1 betalen.
Het is namelijk erg moeilijk om met 2 pups tegelijk een band op te bouwen. Ze trekken vaak heel erg naar elkaar toe met alle gevolgen van dien, zoals samen erop uit trekken (weglopen) wild najagen (samen is altijd leuker) kattekwaad uithalen enz. enz.
​
Kies je voor een rashond of een kruising. Overleg met je huisgenoten welke hond het beste bij jullie past. Wordt het een reu of een teef.
​
Zo de eerste stappen zijn gezet, de eerste vragen intern gesteld en beantwoord, en wat nu ???
Hoe kom je in contact met een fokker.
​
-
Via de Raad van Beheer (zij kunnen je verder helpen)
-
De rasvereniging voor de poedel is de Nederlandse Poedel Club NPC (zeer verstandig)
-
Een website van een kennel van het betreffende ras (zeer goed mogelijk)
-
Vrienden/kennissen (een prima optie)
-
Marktplaats (zeer af te raden)
Wat vraag je zoal in het eerste contact met de fokker.
Je kan in principe alles aan een fokker vragen, vraag niet alleen naar de prijs*, deze is zeker niet onbelangrijk, maar de belangrijkste zaken zijn:
​
-
karakter van het betreffende ras
-
is de fokker lid van de rasvereniging en wordt er volgens de regels van de rasvereniging gefokt
-
welke gezondheidseisen worden er volgens het ras specifieke fokreglement gesteld.
-
komen er veel ziektes in het ras voor, zo ja zijn de ouderdieren hierop getest.
-
verschillen tussen reu en teef, die zijn er namelijk altijd.
-
hoe oud de pups het nest mogen verlaten, een maatstaf is vanaf 7 weken.
-
wat wordt er aan socialisatie gedaan.
-
worden ze ingeënt en ontwormd, tegenwoordig is er ook een mogelijkheid om pups/honden te titeren*.
-
is de moederhond aanwezig.
-
wanneer en hoe vaak mag ik het nest komen bekijken.
-
zijn de ouderdieren in het bezit van een stamboom.
-
is er sprake van een (ver)koopcontract.
-
​
* Titeren is het bepalen van aanwezige antilichamen in het bloed. Aan de hand van de gevonden waardes kan de aanwezige bescherming (tegen ziektes) in een dier worden afgelezen. Daar kan dan naar gehandeld worden door, indien de waardes dat aangeven, te vaccineren. Meer informatie over Titeren en vaccinaties
Wat zegt een stamboom over een hond.
​
-
het stamboom van een hond vertelt je alles over de afstamming van je hond.
-
hierop staan de gegevens van een hond vermeld o.a.
-
het NHSB (Nederlands Honden Stamboek Nummer)
-
de naam
-
het chipnummer
-
de fokker
-
de kleur
-
de geboortedatum
-
het nestnummer
-
het geslacht
-
-
tevens kun je de namen van de ouders, grootouders en overgrootouders vinden. De bovenste lijn is de afstamming van de vaderhond en de onderste lijn is de afstamming van de moederhond.
-
de HD uitslagen, de kampioenschaps -en Winnertitels, of de hond geïmporteerd is uit een ander land, staan achter of onder de honden vermeld.
-
Een stamboom is een afstammingsbewijs en nog geen garantie voor gezondheid er zijn inmiddels wel basis regels waaraan een fokker moet voldoen om een stamboom te krijgen voor zijn fokproducten deze regels kan je vinden op de site van de Raad van Beheer www.houdenvanhonden.nl
-
voor de uitgifte van een stamboom komt een chipper van de Raad van Beheer langs die de honden chipt en daarna kan het stamboom aangevraagd worden.
-
er wordt dus nog steeds niet gekeken naar uitslagen van gezondheidstest, of hoe vaak de moeder al een nest gehad heeft of hoe jong/oud de moeder van het nest is, onder welke omstandigheden een nest wordt grootgebracht enz.enz.
-
bovenstaande is niet helemaal up to date meer, er worden tegenwoordig door de Raad van Beheern wel degelijk eisen gesteld aan de leeftijd van moeder -en vaderhond en het aantal nesten per teef, dekkingen per reu voor uitgifte van een stamboom.
-
sinds juni 2014 worden er van beide ouderdieren dna afgenomen en als de chipper komt ook van alle nakomelingen, zodat met zekerheid vast gesteld kan worden dat de ouders daadwerkelijk de ouders zijn. Dit zogenaamde dna profiel krijg je van je eigen pup.
-
vraag altijd naar het stamboom van de ouderdieren. Het is de plicht van de fokker om die aan de nieuwe puppy-eigenaars te tonen. Vraag desnoods een kopie van het stamboom.
Wat is een kennelnaam
​
-
een kennelnaam wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer.
-
alvorens je je kennelnaam krijgt toegewezen, komt er iemand van de Raad van Beheer controleren hoe de honden worden gehouden. Ze kijken o.a. of er reuen en teven aanwezig zijn. Kunnen die afzonderlijk van elkaar gehouden worden. Zijn er meerdere rassen aanwezig.
-
tevens moet je als fokker met een kennelnaam het diploma KK1 hebben.
-
als na de "kennelcontrole" alles oké bevonden is krijgt de fokker z'n kennelnaam toegewezen.
-
deze kennelnaam wordt gebruikt als prefix (voorvoegsel) zoals Dizzybell's met daarachter de naam van de hond of als affix (achtervoegsel) met daarvoor de naam van de hond.
-
alle honden geboren bij een fokker met kennelnaam krijgen deze naam.
Hoe vaak zou je kunnen kijken bij een nest.
Het liefst natuurlijk zo vaak mogelijk maar wat is redelijk. Denk hierbij aan het volgende:
​
-
Hoe oud zijn de pups bij het eerste contact met de fokker.
-
Zijn de moederhond en/of de pups gebaat bij je bezoek (socialisatie).
-
Met hoeveel personen wil je komen (geef dat aan).
-
Wie neem je mee (als de pups nog erg jong zijn laat dan de kleinste kinderen thuis).
-
Heb je nog andere honden thuis (besmettings gevaar).
-
Als je kan/mag komen kijken, blijf niet te lang, het nest heeft ook rust nodig!!!
Waar moet je op letten als je bij een nest gaat kijken.
​
-
Hoe worden de pups gehouden, in huis, in een schuur, in een kennel.
-
Komen ze voldoende in aanraking met mensen, kinderen, huiselijke omstandigheden.
-
Hoe is de moederhond is ze rustig, vriendelijk, beschermt ze haar pups extreem, is ze angstig.
-
Mag je van de moederhond bij de pups komen, ze aanraken.
-
Hoe zijn de omstandigheden van de pups, zijn ze schoon voedt de moeder ze nog.
-
Op welke leeftijd worden de pups gespeend (d.w.z. krijgen ze vast voer).
-
Zijn de pups schoon, hebben ze vaste ontlasting, hebben ze schone en droge oogjes, hoesten ze niet.
-
Worden ze voldoende gesocialiseerd, de socialisering begint al met 3 weken, weliswaar heel sumier maar toch belangrijk.
Wie zoekt de pup uit fokker of koper en waar moet je op letten.
​
-
Het beste zou zijn samen met de fokker, hij kan je het meest over de pups vertellen hij ziet ze dagelijks gedurende 7 weken en ziet hoe ze zich ontwikkelen qua karakter. Als je je thuis situatie goed geschetst hebt dan moet dit goed gaan.
-
Als je perse zelf wil kiezen, weet wat je wil en wat bij je past. Een rustige relaxte, drukke bijdehante of een wat schuchtere pup. Met geen van 3 is iets mis mee maar je moet van je zelf weten wat je aan kan/wil.
-
De rustige relaxte is de pup die eerst de kat wat uit de boom kijkt en niet direkt op je af komt rennen. Dat heeft zo z'n voordelen, vaak zijn dat de honden die eenmaal gewend, voor hun baas door het vuur gaan.
-
De drukke bijdehante is altijd in voor een geintje, is een allemansvriend, zal vaak wel erg graag dingen willen doen, hij zal je bezig houden, hij heeft een probleem met concentratie.
-
De wat schuchtere pup heeft wat meer tijd en aandacht nodig maar zal door een goede begeleiding in de socialisatie een vriend voor het leven worden, maar vaak geen allemansvriend.
-
-
Dan heb je ook nog de zelfverzekerde, de onderdanige, de blaffer en niet te vergeten de altijd lieve pup. Ook hierin moet je jezelf afvragen wat wil en kan ik aan.
-
Een zelfverzekerde pup kan heel prettig in de omgang zijn, vaak onverstoorbaar en hij zal door een goede begeleiding tijdens de puppycursus en eventuele nog verdere trainingen, wel aan te bevelen met zo'n pup, een prima huishond kunnen worden maar oplettendheid en alertheid is geboden.
-
De onderdanige kan in een druk gezin helemaal ondersneeuwen en zich doodongelukkig voelen (dus niet doen), maar in een wat rustiger gezin juist weer helemaal opbloeien tot een happy hond.
-
De blaffer is vaak een druk baasje altijd in de weer de dingen zo te regelen dat hij het helemaal naar z'n zin heeft. Let op dat deze hond voor je het weet jou getraind heeft in plaats van anders om. Consequentie geboden !!!!
-
De altijd lieve pup kan wat mutserig zijn en wat verlegen maar in een gezinssituatie uitgroeien tot een net zo grote dondersteen als de boven beschreven pups.
-
-
Vraag ook naar de karaktereigenschappen van de ouderdieren en kijk naar wat je ziet als je bij het nest komt kijken. Hoe gedraagt de moeder zich en de eventueel aanwezige volwassen honden.
-
Het is heel moeilijk voor de fokker om aan te geven hoe een pup zich bij u thuis zal gaan onwikkelen. Het is maar net wat voor tijd en energie je er aan kan/wil besteden om een goede gedegen band met je hond op te bouwen. Hij kan de pup dus alleen beoordelen op wat hij thuis in de nest situatie ziet en gezien heeft.
-
Kom je voor de "mooiste" omdat je wil gaan showen dan zijn er andere factoren die meespelen zoals lichaamsbouw, houding, uitstraling enz. Ook hierin zal de fokker een belangrijke rol spelen, hij wil uiteindelijk dat er een mooie hond van hem op de shows loopt.
Wat kun je redelijker wijs van een fokker verwachten.
​
-
Dat je antwoord krijgt op de vragen die je hebt
-
Dat hij de tijd neemt om je over het nest en de combinatie van de ouderdieren te vertellen.
-
Dat hij z'n ouderdieren heeft laten testen op de rasspecifieke gezondheidseisen, vermeld op de website van de rasvereniging.
-
Dat hij de uitslagen van die tests, op verzoek, overlegt.
-
Dat je, indien gewenst, minimaal 2 keer bij het nest mag komen kijken.
-
Dat je minimaal de moederhond te zien krijgt.
-
Dat je de pups mag bekijken, aanraken en ermee spelen, als ze daar tenminste oud genoeg voor zijn, wat voor iedere fokker weer verschillend is.
-
Dat je als je de pup komt halen een speeltje, kleedje of iets dergelijks van de pups meekrijgt voor de eerste nachten zonder broertjes/zusjes.
-
Dat hij je voorlicht over de voeding van de pups tot een jaar en je eventueel een puppypakket of in ieder geval voer voor de komende dagen meegeeft.
-
Sta er ook eens bij stil; hoe zou ik het doen als ik zelf een nest zou hebben.
Wat kan en mag een fokker van jou als puppykoper verlangen/eisen.
​
-
Hou je aan de regels in zijn huis, hij heeft het beste voor met z'n honden.
-
Besteed voldoende zorg en aandacht aan je pup.
-
Volg de gegeven adviezen op, zowel voor voeding als opvoeding.
-
Neem tot minimaal 9 maanden de tijd om je pup goed te socialiseren.
-
Houdt, indien gewenst, contact en doe af en toe verslag van de vordering van de pup.
-
Bel of mail niet alleen als er problemen zijn maar ook eens omdat het zo goed gaat of om dat de pup zo leuk is en je tevreden bent.
* Wat betreft de prijs, laat je niet in verleiding brengen door een abnormaal lage puppy-prijs. Hou bovenstaande in gedachten. Kijk naar de uitslagen van de tests. Let op de socialisatie en de omstandigheden waarin de honden worden gehouden. Maak daarna een afweging of de pup de prijs waard is.