top of page
Zoeken
  • dizzybellsnl

Pien x Yure - 2017

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2022

Dizzybell’s Donia Damita x Urban Art Down by Law


maandag 12 juni 2017 Wat een drukke week heb ik na mijn vakantieweekje achter de rug, ongelooflijk, ik had zoals gewoonlijk dubbele afspraken gemaakt, ik leer het nooit en ook nog 2 kleinzoons te logeren, maar al met al is het een drukke maar hele leuke week geweest. De eerste puppy's van Pien en Yure zijn woensdag toen ze precies 7 weken waren vertrokken, de eerste naar Amsterdam naar Eva en Herman, de 2e naar Beverwijk naar Anja en Peter, hij wordt therapiehond voor demente bejaarden. De 3e werd 's avonds opgehaald zij was het eerste meisje wat wegging. Daarna werd het wat dat betreft wat rustiger, maar er moesten nog wel 2 honden gewassen, geschoren en naar de trimster gebracht worden die er weer 2 beeldschone honden van heeft gemaakt.

Ook 1 van de Diktrommeltjes werd een vrijdag gehaald en die moest ik dus donderdagavond ophalen in Wapserveen, Liesbeth is daar ook heen gekomen en we hebben de kleine mannetjes ontdaan van veel te lange nageltjes en al het haar op voetjes en snuitjes. Daarna hebben Liesbeth en ik lang gewikt en gewogen en een besluit genomen welk hondje bij ons zou blijven. De volgende dag heb ik Dizzybell's Dikkie Diktrom afgeleverd. Zojuist nog even contact gehad en het gaat de kleine man uitstekend.

Zondag ben ik naar de Kampioensclubmatch geweest van de Nederlandse Poedel Club en daar hebben 2 nieuwe eigenaren hun pup opgehhaald. Babs het puppy met het gele bandje die bij mij zou blijvven wonen is na de show met Liesbeth meegegaan, zij gaat dit hondje het komende jaar "opvoeden" voor haar ouders. Trijntje en Theus laten dat graag aan hun dochter over en daarna gaat Babs dus in Aarle Rixtel wonen bij Romeo en als Dauphine als die er dan nog is, want haar gezondheid wordt beduidend minder. Babs blijft we beschikbaar voor Dizzybells. Het was mij het weekje wel, ik heb het overleefd en vandaag een heel raar leeg gevoel, wat ook Pien is sinds vrijdag bij haar nieuwe eigenaars, het is leeg in huis. Dus daarom de puppyren opgezet voor Dolly, zodat we haarr puppy's over ongeveer 10 dagen welkom kunnen heetten.


zaterdag 27 mei 2017 Gisteren met de puppy's en Pien in Rolde bij Liesbeth geweest, zij heeft de puppy's voor mij geschoren en we hebben met name de teefjes uit en te na bekeken en besloten dat we met het kleinste meisje (gelebandje) verder willen. Haar naam ?? Babs past wel bij haar denk ik. Floortje onze jongste spruit was ook mee want die mag vanwege onze plotselinge vakantie een poosje bij Liesbeth logeren, daarbij komt ook nog eens dat Liesbeth gisteren constateerde dat ze loops is, dusv ........... een geluk bij een ongeluk.

De puppy's vonden de reis op de heen weg te lang en er had er 1 gespuugd, op de terugreis ging het een stuk beter en bleef het spugen gelukkig achterwege. Volgende week zorgt mijn lieve vriendin Henny vanwege een plotselinge vakantie, voor de honden en ook voor de puppy's en zij zal daar zeker verder mee aan de slag gaan, dus een autoritje zit er de komende tijd nog wel een paar keer in, want ze moeten ook nog voor een titersessie naar Otterloo. Dus al met al gaat de socialisatie ondanks mijn awezigheid gewoon door. De gewichten van 22 meis heb ik in de tabel hieronder gezet. De 22ste mei ben ik ook begonnen met een ontwormingskuur, hiervoor heb ik Panacur gebruikt dat is een kuurtje van 3 dagen achtereen. Alles is prima verlopen, de puppy;s hebben er geen problemen mee gehad.


woensdag 24 mei 2017 Oeps wat is het al weer een tijd geleden dat ik wat in het dagboek heb geschreven, het is hier ook zo'n drukte van belang met de puppy's van Pien en die van Dragana die deze week al uitvliegen. Vorige week is de Stichting Hulphond Nederland de puppy's wezen testen en hebben gekozen voor het meisje met het roze bandje, zij gaat volgende week woensdag naar de puppycoach die haar het eerste jaar zal begeleiden en opvoeden. Gisteren zijn we met de Donderslagjes en de Diktrommeltjes naar Tannetje Koning geweest voor een titersessie, titeren is door middel van bloedonderzoek mdet de zogenaamde vacicheck de antistoffen meten die de puppy's meegekregen hebben van hun moeder. Als die nog genoeg aanwezig zijn hoeven ze namelijk niet ingeënt te worden, waardoor hun imuunsysteem niet onnodig belast wordt met entstof en het oplosmiddel daarvan, mocht je ze nu enten dan is gebleken dat die entstof voor de bescherming niets doet dus dat je voor niets geënt hebt. Over 4 weken kunnen ze weer getiterd worden om te kijken in hoeverre ze nog beschermd zijn. Mochten er mensen zijn die hier vragen over hebben stel ze aub zodat je je pup niet onnodig blootstelt aan entstof die niets toevoegt. Lees ook het artikel hier op de site over enten of titeren ??

Vanmorgen zijn we met 5 puppy's naar Serge Gaus geweest om te kijken of er een potentiele blindengeleidehond tussen zat en ja hoor ook dat is gelukt, Serge heeft gekozen voor het licht groene bandje.

Deze week de kleintjes van Pien ontwormd en vanmiddag zijn de reutjes getest door een stichting die honden opleidt tot therapiehond voor dementie patienten, hieruit is het grijze bandje gekozen, hij gaat dus na zijn opleiding als therapiehond aan het werk. Ik voel mij een gezegende fokker dat ik op deze manier via mijn honden wat bij kan dragen aan het levensgeluk van deze patienten. Vrijdag ga ik met de puppy's van Pien naar Liesbeth, we gaan ze scheren en eens kritisch kijken of er een teefje bij zit die bij mij mag blijven wonen. Alle grote poedel puppy's hebben inmiddels super leuke gezinnen getroffen waar zij de rest van hun leven gaan doorbrengen.


maandag 15 mei 2017 Vandaag met het mooie weer zijn de puppy´s 2 x buiten in de tuin geweest. ´s Morgens achter het huis, met alle andere honden maat dat was geen groot succes want Yure verdraagt het niet dat er andere hondden in de buurt komen van de puppy´s en Floortje wil alleen maar spelen maar die doet in haar enthousiasme te wild, dus vanmiddag aan de voorkant samen met mams, ze vinden het nog wel wat onwennig maar dat komt goed. Wel hebben we de ochtendsessie positief agesloten met een heerlijk bordje mousse. Ook heb ik ze vandaag 2 x eten gegeven, de eerste x hebben ze mousse van Royal Canin gegeten en ´s middags hebben ze met z´n allen 120 gram tartaar gegeten, het ging er in als koek. Morgen nogmaals en dan gaan we zo langzamerhand over op Carnibest.


zondag 14 mei 2017 De werpkist hebben we gisteren afgebroken, de kleintjes liggen nu net als bij Corrina in een zwembadje, hier kunnen ze makkelijker in en uit, ze maken ook danbaar gebruike van de ruimte in de ren en ze kunnen nu veel verder van zich afkijken. Al met al ineens een grotere wereld voor ze, iets waar ze trouwens geen enkel probleem mee hebben. Vandaag ook de wekelijkse foto's van hun hoofdjes met hulp van Carolien gemaakt. De foto's staan in het fotoalbum.


vrijdag 11 mei 2017

Ze worden groot en wijs, het is overduidelijk dat de oortjes open zijn en ze geluiden opvangen, dus tijd om de geluidstraining in te zetten, vuurwerk geluiden op lage sterkte, ontspannen muziek op iets hogere frequentie sommige reageren erop en gaan kijken waar het vandaan komt en andere kiezen ervoor op het te negeren. Vandaag de bandjes weer vervangen voor grotere exemplaren, ook daarop reageert de één wel en de ander helemaal niet. Yure heeft kennis gemaakt met zijn kinderen, hij vindt die kleine schreeuwlelijken spannend en Floortje die wil alleen maar spelen, maar moeder Pien waakt over haar kleintjes. Kortom het gaat hier heel goed met de kleintjes !!!


dinsdag 9 mei 2017 Vanmorgen de puppy's weer gewogen er waren 2 reutjes die hun bandje kwijt waren dus een beetje op de gok weer omgedaan, straks maar even op de foto's kijken of ik het goed gedaan heb. Nageltjes weer kort geknipt want dat was erg nodig !! Verder maken ze het allemaal uitstekend, de 2 kleinste meisjes groeien naar verhouding prima 1 is er nu ook boven de 1000 gram en de ander zit er tegen aan. Het gaat goed met de "geliefden"


zondag 7 mei 2017 Er begint steeds meer "geluid" te komen uit de werpkist, ze gaan steeds meer bewegen en proberen al op hun pootjes te staan, Pien heeft het er maar druk mee. Eten was de laatste paar dagen wat minder ze had overgegeven en ik heb toen besloten haar wat vaker en kleinere porties te geven want zo ging het ook niet goed met deze hoeveelheden. Ze heeft nogaltijd gedurende de dag als extra een bak brokjes tot haar beschikking en 2 x per dag krijgt ze ook nog geitenmelk en -yoghurt. Pien maakt een blije en tevreden indruk, ze geniet duidelijk van het moeder zijn. De eerste 5 zijn boven de 1000 gram dus de groei zit er aardig in.
vrijdag 5 mei 2017 Vandaag een druk dagje gisteren zijn 2 kleinzoons na dodenherdenking waar de jongste moest zingen, met mij meegegaan naar huis, vanmorgen dook de oudste meteen de werpkist in en met de jongste heb ik samen de werpkist verschoond en de puppy's gewogen. Vanmiddag volwassen bezoek voor de puppy's en daarna geheel onverwacht nog 2 kleine mannetjes op bezoek gehad. De puppy's voor een half uurtje verhuisd naar de keuken in de kleine mandjes van Floortje en Dolly, daar konden de 2 kleine mannetjes, Jens en Vigo ze goed van dichtbij bekijken. Spannend voor de mannetjes en ietsje minder spannend voor de puppy's. Ze waren er heel relaxed onder en gingen lekker liggen slapen. Ik ben een gezegend mens.


woensdag 3 mei 2017 Gisteren een drukke dag gehad met het bezoek van de Stichting Hulphond voor het nest van Dragana daarna nog een afspraak dus veel weg geweest van huis maar Beert neemt de honneurs heel goed waar dus geen zorgen. Vanmorgen waren van alle puppy's de oogjes open, ze waren ook weer flink gegroeid en Pien, die eet als een dijker om de nacht door te komen zet ik altiijd nog een bvak brokjes voor haar neer en vanmorgen was ook die helemaal leeggegeten !!! Haar dieet van bijvoorbeeld gisteren: 's morgens 400 gram vlees 's middags 250 gram vlees 's avonds 400 gram vlees daartussendoor bak brokken en 2x 200 gram geitenmelk-yoghurt en de nodige snoepjes want dat is Beert zijn manier van verwennen en de nacht door ook nog eens een bak met brokken. Haar eetlust is dubbel en dwars terug !!


maandag 1 mei 2017 Vandaag de puppy's weer gewogen en ze groeien goed, zie de gewichten in de tabel ! Pien gaat heel graag mee met haar nieuwe baasjes voor een wandeling van inmiddels al een uurtje samen met Pippa geniet ze daar van. Als ze thuis komt kruipt ze meteen bij haar kindjes en die worden dan gepoetst en gewassen en mogen meteen weer aan de melkbar. Alles gaat dus helemaal naar wens.


zondag 30 april 2017 In huize Dizzybell's gaat het goed, heel goed ! Pien heeft haar eetlust dubbel en dwars terug dus daarover geen zorgen en de puppy's doen het geweldig !! Onderstaand een aantal links naar filmpjes van de geboorte van deze puppy's


persweeën op dit filmpje kan je zien dat er een pup in de verdrukking komt tijdens de weeën, maar Pien redt het prachtig zelf en bekommert zich om de "verdrukkeling"!


Inmiddels is Henny gearriveerd en we proberen de natte puppy's bij de kruik te leggen maar dat vindt Pien echt niet nodig


Terwijl hun moeder in barensnood verkeerd scharrelen de puppy's er lustig op los, op zoek naar de melkbar !!


Zou het klaar zijn, puppy's liggen met zijn allen aan de melkbar

De geboorte van de laatste pup !


Tigra maakt kennis met de puppy's


zaterdag 29 april 2017 Het gaat goed met de kleintjes en Pien gaat ook steeds beter eten, vanmorgen zelfd in een keer haar bak leeg, de yoghurt gaat er ook nog steeds in. Groeien doen de kleintjes ook goed ze zien er uit als dikke molletjes. Komende dagen zullen de oogjes wel open gaan en daarna volgen de oortjes, niet dat ze dan al meteen kunnen zien en horen maar die ontwikkeling wordt dan wel in volle gang gezet. Het worden spannende tijden de komende weken. Afgelopen dinsdag heb ik de nageltjes van de puppy's geknipt want die waren zo lang en vlijmscherp, niet lekker voor de buik van moeders. Vandaag van alle puppy's foto's gemaakt van hun koppies, ze hebben ook allamaal een eigen album gekregen zodat we de veranderingen met name in het hoofd kunnen registreren. Zomaar een leuk experimentje


donderdag 27 april 2017 Vandaag is Pien voor 't eerst uit zichtzelf meegegaan met de andere honden om te eten, ze heeft nog niet van harte haar bak leegegeten maar ze krijgt honger dus hopelijk keert het tij en gaat ze weer normaal eten. De geitenmelk en yoghurt gaat er nog steeds in als koek die gekookte kip en de gedroogde hartjes en levertjes ook dus mevroouw wordt nog steeds verwend maar zal toch weer terug moeten naar normaal. De kans is wel groter nu ze zelf mee ging naar de keuken waar ze normaal eten krijgt. De puppy's doen het uitstekend, ze glimmen en beginnen al slag in hun vachtjes te krijgen. De kruiken ben ik ook aan het minderen ze kunnen zichzelf al goed warm houden. De gewichten staan weer in de tabel hieronder, groeien doen ze uitstekend !!

dinsdag 25 april 2017 Wat doet ons kersverse moedertje het goed, haar puppy's groeien goed, zijn tevreden, glimmen en er komen gezellige geluidjes uit de werpkist. Met Pien gaat het ook goed, eten doet ze nog steeds niet, althans haar "normale" voer niet, gisteren maar weer kipkluifjes in de oven gedaan en nadat ik ze ontdaan had van de botjes heeft zij ze met smaak opgegeten. Beert is vandaag naar de kippenslachterij voor kippenlevertjes, hartjes en kippennekken. Sinds zondagavond zijn de kleinzoons er en die genieten van die kleintjes, helpen mee wegen en houden in de gaten of de kruiken nog wel warm zijn, Kortom er wordt goed, heel goed voor de "geliefden" gezorgd.zondag 23 april 2017 Het is nog steeds drama met de eetlust van Pien, ze wil haar normale voer niet eten maar gisteren de restanten van de kipkluifjes van de tafel, ontdaan van botjes die gingen er in als koek, ook de geitenmelk en yoghurt aangevuld met slagroom en af en toe een eitje dat lukt wel. Gisteren heeft ze ook wat bouillon gegeten maar verder is het drama ze doet de betekenis van haar haar naam, Zwarte Baby Prinses, eer aan en dan ook nog eens op een erwt !!!

Zoals je in de tabel hieronder kan zien groeien de puppy's als kool, Pien komt ook iets vaker de werpkist uit, gisteren hadden we bezoek en iedere keer als er iemand kwam was ze van de partij en kwam ze begroeten. Vannacht kwam ze haar werpkist uit om mij wakker te maken want ze wilde er uit, nadat ze haar behoefte gedaan had rende ze nog even in het rond en daarna weer snel naar de kleintjes, verder de hele nacht rustig. Ik slaap na 3 nachten op de bank inmiddels weer in mijn eigen bed, de slaapkamer grenst aan de huiskamer waar Pien met haar kroost ligt, ik laat de deur open zodat ik alles kan horen.


Het is nog net zondag en ik denk dat ik er uit ben over de namen van de pups: voor de reuen Davide voor de teefjes Davidia beide betekenen "geliefde". de namen van de reuen zijn dus als volgt;

Dizzybells Davide Divera (Geliefde Beschermer) Dizzybell's Davide Ditmar (Geliefde beroemd onder het volk) Dizzybell's Davide Dacian (Geliefde van Adel) Dizzybell's Davide Dada (Geliefde met gekruld haar)


de teefjes: Dizzybell's Davidia Duvessa (geliefde donkere schoonheid) Dizzybell's Davidia Delma (geliefde grote schoonheid) Dizzybell's Davidia Dolinda (beeldschone geliefde)


Het was weer een heel gepuzzel maar ik ben er uit, nog 1 nachtje over slapen en dan stuur ik de geboorteaangifte naar de Raad van Beheer.


vrijdag 21 april 2017 Wat een gedoe met die bandjes, vandaag de klittenbandbandjes binnengekregen die ik besteld had en ze allemaal gewogen en de nieuwe bandjes omgedaan, wat een belevenis vonden ze dat, ze liggen nu allemaal te slapen op de warme kruik. Pien moedert er op los eet geen vlees, ze wil alleen maar geitenmelk, geitenyoghurt, slagroom en een rauw eitje dat gaat er in als koek, of een handje frolicjes maar verder liever niet. Vanmiddag een blikje startersmousse voor puppy's en dat lustte ze ook wel maar ze wilde wel graag gevoerd worden, staan om zelf te eten is nog iets teveel gevraagd ze wil bij de puppy's blijven liggen. Alles kan, ons Pientje wordt op haar wenkjes bediend, verder komt ze er uit voor een snelle plas en poep en daarna met een razende vaart weer terug bij de puppy's. Ze is een heerlijk moedertje. De gewichten van vandaag staan hieronder in de tabel.


donderdag 20 april 2017 Gisteravond zijn de puppy's van Pien en Yure geboren. Het zijn 3 teefjes en 4 reuen. Pien was zoals je hieronder kan lezen een paar dagen onrustig maar gisteren nam de onrust toe en na het eten heb ik mij samen met haar terug getrokken in de lekker warme huiskamer. Om 21.45 uur wil ze naar buiten, ik ga met haar mee en neem een zoeklicht mee om te kijken wat ze in het donker aan het doen is. Ze doet netjes een plas en zoekt en draait en dat maakt ze haar darmen leeg. Weer terug in huis gaat ze achter de stoel liggen en om 22.00 uur hoor ik een diepe zucht, ik noteer de tijd omdat het een perswee zou kunnen zijn maar ga niet kijken omdat ik haar niet onzeker wil maken. Ze komt even later voor de dag en inderdaad ze is aan het persen, ze gaat naar de werpkist en na 10 minuutjes wordt de eerste pup geboren, het is een zwarte reu. Daarna worden er binnen 1 uur 4 puppy's geboren dus het is aanpoten geblazen, kruiken warm maken, puppy's in de gaten houden en in veiligheid brengen als ze weer perst en als het ff kan ook nog warm houden. De 2e pup bloedt uit de navelstreng en die moet ik dus dicht drukken maar Pien wil hem ook hebben het is dus even een gevecht maar uiteindelijk word ik gered door dat nummer 3 onderweg is en ze zich daarop concentreerd. De eerste 2 zijn reuen en de volgende 2 zijn teefjes en allemaal zwart !!!

In de volgende anderhalf uur worden de andere 3 geboren nog 2 reutjes en 1 teefje en allemaal zwart. Het aantal is best wel verrasend te noemen aangezien ze op het eerste gezicht totaal niet zwanger oogde, de kleur ben ik erg blij mee want Pien komt weliswaar uit 2 zwarte ouders maar ze had 3 witte broertjes dus ik verwachte eigenlijk ook witte pupjes, aangezien Yure deze kleur genetisch draagt, maar in dit nest geen witte dus misschien is Pien wel "echt" zwart dat wil zeggen dat ze geen andere kleuren draagt onder haar mooie zwarte velletje.

Het was een kort en onrsutig nachtje maar Pien doet het goed en de puppy's zo te zien ook. We hebben geprobeerd de puppy's bandjes om te doen en te wegen zodat we weten of ze goed groeien maar dat was verloren moeite wants vanmorgen waren er al weer 3 bandjes af en Pien maakt het niet makkelijk, ik mag eigenlijk niet aan de puppy's komen, dus we laten haar maar even.woensdag 19 april2017 Vanmorgen Pien met de auto meegenomen naar de Universiteitskliniek, niet voor haarzelf maar voor Dolly, daar vraagt de specialist hoe het met mij drachtige teef is, ik wijs op Pien dat is ze. Huh is zij hoogdrachtig ?? Er wordt door allemaal gevoeld en gekeken, dat zullen er niet veel zijn. Ik zeg dat ik het echt niet weet maar dat ze behoorlijk (16 cm.) is gegroeid en ook in gewicht is toegenomen, terwijl ze slecht eet. Als we naar huis gaan weeg ik Pien, ze weegt 24,4 kg, in november woog ze 20,5 kilo dus nu bijna 4 kilo zwaarder. Dat ze ondanks de temperatuurdaling van een zondag nog niet bevallen is, bewijst maar weer eens dat deze meting niet helemaal te vertrouwen is. Op dit moment is ze wat hijgerig, meer dan de afgelopen dagen en ze likt zich zelf ook meer dan normaal, hopelijk is er nu iets meer aan de hand dan de voorbije dagen en zet de bevalling echt door. Wordt vervolgd....................


maandag 17 april 2017 Het is spannend in huize Dizzybells, zaterdagavond lag Pien wat onrustig te hijgen en ze hoest ook al een paar dagen net of de puppy's tegen haar middenrif aan liggen/schoppen, ik werd daar wel wat onrustig van maar bedacht mij dat het toch echt nog te vroeg was. Gisteren bij Corrina de "spulletjes" opgehaald voor de bevalling, waaronder ook de thermometer en gistermiddag haar temperatuur gemeten die was nog hoog 38,3 graad, dus toch nog niets aan de hand. 's Middags wordt ze samen met Pippa opgehaald voor een boswandeling en daar spelen en ravotten ze dat het een lieve lust is. 's Avonds voor het slapen gaan neem ik nogmaals haar temperatuur op en tot mijn grote verbazing is haar temperatuur met 1 graad gedaald ! Dit zou een teken kunnen zijn dat de bevalling toch al aanstaande is. Vannacht heeft ze in de huiskamer naast onze slaapkamer geslapen zodat ik haar zou horen als er daadwerkelijk iets zou voordoen, om 4.30 uur haar nog even gecontroleerd maar alles is rustig, wel erg rustig. Vanochtend om 7.00 uur opgestaan, ze is nog steeds rustig en buiten wil ze wel gaan zitten plassen maar twijfelt. Ik denk dat er wel dingen gaande zijn bij Pien maar hoe lang het nog gaat duren is de vraag, haar temperatuur is nog steeds laag 37,3. We wachten rustig af.

Het is inmiddels 21.30 uur Pien is nog redelijk rustig heeft vanmorgen gespuugd en vanavond had ze wat diarree, de werpkist is ook al omgespit maar verder nog niets bijzonders aan de hand. Vanmorgen wilde ze beslist niet eten en vanmiddag liep ze echt ongegeneerd te bedelen en heb ik haar eten gegeven, zojuist heeft ze ook nog een halve portie vlees opgegeten. Haar temperatuur blijft onder de 37.5 graden. Ik heb voor alle zekerheid de verwarming hoog gezet zodat het lekker warm is in de huiskamer waar "het" gaat gebeuren. wordt vervolgd .................


Zondag 9 april 2017 Het gaat redelijk goed met Pien, eten doet ze uitgesproken slecht wil alles uit de hand hebben en verwend worden, wat haar dan met name bij Beert goed lukt, ze is echt een slimme tante ! Als je haar zo op het eerste oog ziet zou jeniet denken dat ze drachtig is maar onder haar buik is wel het een en ander waar te nemen. Het worden spannende dagen hoeveel, welke kleur en welk geslacht. wordt vervolgd .......


Dinsdag 4 april 2017 Vandaag Pientje voor 't laatst voor de bevalling in bad gedaan en i.v.m. aanstaande bevaling haar benen en staart lekker kort gemaakt. Haar omvang is inmiddels gegroeid van donderdag 23 maart, 52 cm tot vandaag 61 cm. toen ik haar vanmiddag op de tafel tilde viel het mij op dat ze behoolijk gewicht in de schaal legt, we gaan het afwachten hoeveel het er worden.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page