Verwacht nest van Zofie en Teun 2e helft september 2020

Het is vandaag dinsdag 15 september en ik verwacht dat we nog 5 tot 7 dagen te gaan hebben alvorens de puppy's van Teun (Dizzybell's Don't Dothat) x Zofie (Dizzybell's Djurre Duana Desney) geboren zullen worden. De werpkist en de puppyren staan al in de huiskamer en gisteravond heeft Zofie al even "proef" geslapen en de boel wat omgewoeld, zodat ze lekker lag. De eerste 2 nestjes van Teun, onze jongste grote poedel zijn inmiddels geboren en de puppy's maken het goed. Aangezien er in beide nesten witte nakomelingen zitten kunnen wij aannemen dat die ook in het nest van Zofie en Teun geboren zullen worden. Het wordt nog een spannende week hier in Doornspijk. We houden jullie via de site hiervan op de hoogte.
Wordt vervolgd.........

Zondagmorgen 27 september 2020
De baby's van Zofie hebben iets langer op zich laten wachten dan ik hierboven gedacht had, maar ze zijn er !
De bevalling kondigde zich woensdagmorgen aan, Zofie werd onrustig liep van buiten naar binnen en vice versa, de kippen waren nog wel belangrijk en waren voor haar een welkome afleiding in de fase waarin het lichaam zich klaar maakt voor de aanstaande geboorte.
Ik ben net bezig een eitje te bakken voor Beert en onze trouwe hulp Henk Dunning als ik in een ooghoek zie dat ze ineens in de werpkist gaat liggen en gaat persen. Mijn kookkunsten overgedragen aan Beert en bij Zofie gebleven. Na niet zo'n lange perssessie wordt het eerste puppy om 13.05 uur geboren, het is allemaal nog een beetje onwennig voor de nieuwbakken moeder, waardoor de navelstreng niet goed afscheurt en gaat bloeden, ik neem het puppy van haar over en probeer het bloeden te stelpen door met mijn duimnagel de navelstreng dicht te knijpen maar iedere keer als ik het los laat begint het weer te bloeden. Beert erbij gehaald die moet de pup vasthouden en een draadje gehaald terwijl zo aan het pielen zijn wordt het 2e puppy om 13.35 uur geboren, ze werpt het zo voor onze voeten, het puppy zit nog compleet ingepakt een soort "pupinzak". Ik heb snel de vliezen kapot gemaakt en het puppy droog gewreven, terwijl Beert nog steeds met de eerstgeborene in zijn handen staat. Het was dus even een paniek situatie maar nadat de eerste pup niet meer bloedde, de tweede pup goed op gang was konden we opgelucht adem halen. Het was trouwens de eerste keer dat ik zonder mijn trouwe steun en toeverlaat van de laatste jaren, Henny Roeten de bevalling ging doen. Ik vond dat Zofie en ik het samen konden doen, dat was ook wel het geval op bovenstaand incidentje na.
Rond 14.15 uur begint Zofie weer te persen, ze heeft het moeilijk en als ik op onderzoek uit ga wat maakt dat ze het zo moeilijk heeft, zie ik uit haar vulva een hoofdje steken, zonder vliezen, ze perst en perst maar het vordert niet echt, de pup is helemaal uit zijn vliezen waardoor het een "droge" bevalling is en dat gaat moeizaam. Ik besluit Zofie en de pup een handje te helpen en na wat aanmoedigingen en "gepeuter" van mijn kant en voorzichtig de pup bij iedere perswee een stukje verder te helpen wordt er om 14.30 uur een prachtige reu geboren. Wat ben ik trots op ons tweetjes want we gaan echt goed ik kan mijn lol ook niet op want de puppy's zijn allemaal zwart en daar had ik zo opgehoopt en ook nog 2 teefjes !! Zofie neemt even een rustpauze om te wennen aan het moederschap maar dat gaat haar al snel heel goed af, ik mag mij niet met de puppy's bemoeien ze moedert er over als een ervaren moeder, het is altijd weer bijzonder te zien hoe dat instinct direct in werking treedt. Om 15.55 uur wordt teefje nummer 3 geboren en 1 uur later teefje nummer 4 zij worden net als het tweede puppy compleet in de vliezen, met nageboorte en al geboren, ze krijgen hierdoor best veel vocht binnen gelukkig kan ik uit een rijke ervaring wat dat betreft putten en heb ik ze snel op de rails. Omdat ik alleen deze bevalling doe heb ik ze niet direct gewogen en bandjes om gedaan, dat zal ik later op de avond doen als alles een beetje tot rust is gekomen. Onze dwergpoedel Floortje is gelijk met Zofie loops geweest en nu dus schijnzwanger zij is in alle staten en wil het liefst puppy's van Zofie gaan stelen dat geeft "gedoe" en dat wil ik ten alle tijden voorkomen, dus Liesbeth gevraagd of die op Floortje wil passen gedurende de eerste tijd, dat mag mits ze bij Liesbeth thuis zich gedraagt want "onze" Floor kan er wat van als ze schijndrachtig is. Alles is dan van haar ze lag hier al dagen met een doosje Rennies op een stoel alles en iedereen grommend bij haar vandaan te houden, namen wij het doosje weg dan vond ze wel weer wat anders om te beschermen tegen de boze buitenwereld !! Het zijn bijzonder wezentjes die teven want bij de grote was er ook 1 schijndrachtig en die wilde haar mand niet uitkomen want die moest beschermd worden, Gelukkig heb ik op de grote poedels een betere invloed en zijn zij meer gemotiveerd om als ik het zeg/vraag daar mee op te houden.
Tot zover de perikelen rondom de bevalling.
Als ik de foto's en filmpjes op FB plaats maakt Liesbeth al een opmerking van; "Ik zie weinig melkpakket bij Zofie" ik hoor het wel maar dringt niet echt tot mij door. Wat blijkt later deze opmerking een terechte te zijn zeg want de puppy's groeien wel maar het houdt niet over wat ze in gewicht toenemen. Ik controleer de grote tepels, want die heeft ze wel en kom tot de ontdekking dat er inderdaad weinig achter die tepels zit. Dit ben ik in het geheel niet gewend meestal spuit de melk er al uit voor de geboorte dus dit is een nieuwe ervaring voor mij ! De eerste levensdagen van de puppy's zijn niet makkelijk de gewichtstoename blijft echt achter maar gesterkt door adviezen van ervaren fokkers probeer ik inderdaad nog niet naar de fles te grijpen om te gaan bijvoeden maar wacht ik het "rustig" nou ja "rustig" af. Ze zeggen dat ik het de tijd moet geven maar oh wat is dat moeilijk, ondertussen voelen de puppy's goed aan, ze glimmen en zijn levendig dus eigenlijk geen rede tot grote paniek, maar tja.......
Zofie eet tot en met donderdag goed, donderdagavond geeft ik haar pens want dat zou de melkgift wat stimuleren dat eet ze nog met smaak maar daarna gaat ze in staking als ik met eten aankom is ze enthousiast maar als ik het voor haar neerzet dan lijkt het wel of ze van de lucht alleen al walgt, zou ze misselijk zijn ? Ook dat nog ! Ze eet alleen de geitenyoghurt met slagroom nog met smaak, het wil echt niet vlotten zo.
Vrijdagmiddag wordt het toch te heet onder mijn voeten en ik ga bellen of ik in de buurt bij een dierenarts een sonde en puppymelk kan ophalen en eventueel een medicijn tegen de misselijkheid want daar lijkt het op, tevens zou dit medicijn ook de melkgift ten goede komen, dus 2 vliegen in één klap. Bij de eerste kliniek hier om de hoek vinden ze dat ik met de teef en de puppy's moet komen als ik zeg dat ik meer dan 40 nestjes heb grootgebracht de afgelopen 20 jaar dan kan ik de sonde wel mee krijgen maar de medicatie moet ik de teef laten controleren, ik vraag wat ze willen controleren, de temperatuur is prima, ontlasting ziet er heel goed uit en ze is prima in haar doen, ze eet alleen niet ! Bij de 2e kliniek hier een half uur vandaan krijg ik na veel aandringen melk, een sonde en voor 3 dagen medicatie mee op eigen verantwoording. Ik spring meteen in de auto het is vrijdag middag en ik doe over een ritje van een half uur heen en terug 2 uur !! file, file en nog eens file, dan ben je blij dat je de moederhond niet bij je hebt. Ik geef als ik thuis ben Zofie direct haar medicatie maar wacht met bijvoeren, ik kan mij bedwingen tot de volgende ochtend want er zit nog steeds groei in dus wacht ik...................
Zaterdagmorgen kan ik het niet meer houden, ik ga bijvoeden !!! de groei is nog steeds niet zoals hij zou moeten zijn en ik ben bang dat ik zo puppy's ga verliezen. Ik maak een flesje en pak het reutje als eerste nou die bedankt voor de eer, van de 4 meisjes is alleen heet teefje met het limekleurige bandje bereid de fles te nemen en drinkt dan ook binnen 30 seconden ruim 10 cc. Als de anderen niet willen dan maar niet ! 1 uurtje later weeg ik er 2 en zie dat er meer groei in zit. Ik laat ze met rust geef Zofie haar medicatie en verwen haar tot op het bot met alles wat ze maar eten wil. Ik heb zelfs geprobeerd of ze misschien bij en met de andere honden samen wilde eten, nou dat al helemaal niet !
Wat ze wel lekker vindt is leverworst Beert gaat zaterdags altijd naar de slager en krijgt altijd een stukje leverworst dat geef ik haar en dat vindt ze echt heerlijk !! Ik prak het ook door een beetje vlees en dat gaat dan ook naar binnen. De leverworst is op en maar we hebben nog rookworst, dat eet ze wel zo maar niet door haar voer !! Hoe eigenwijs kan je zijn, maar goed op naar de slager en leverworst en smeerworst ingeslagen en thuis gekomen maak ik 2 sneetjes brood met smeerleverworst voor haar klaar die met smaak worden opgegeten. Als ik 's avonds de puppy's weeg dan zijn ze gegroeid en ik neem bij Zofie een soort van uier waar, zou het dan toch ??
Vanmorgen om 7.00 uur wakker meteen naar beneden om te kijken hoe het met de Doornspyckertjes gaat. Op de weegschaal, de groei blijkt spectaculair !!! Ik ga voorzichtig hopen dat het de goede kant op gaat. Zofie drinkt met smaak de yoghrt met slagroom en daarna eet ze ook nog een portie pens met leverworst op.
Wordt vervolgd...................