Puppies

Als er voldoende aanvraag/interesse is voor puppy's en er is een teef beschikbaar van de juiste leeftijd dan zal ik haar laten dekken.

De leeftijd van de teefjes, waarop ik een eerste nestje fok is rond 3 jaar, het hangt een beetje van de loopsheid af, of net voor of net na na hun 3e verjaardag.

De partners van onze teven worden met zorg uitgezocht en deze honden moeten de nodige tests hebben ondergaan.

Als alles oké is en de teef wordt loops kunnen we overgaan tot het laten dekken van de teef.
Vaak ga ik om alles rond de dekking zo soepel mogelijk te laten verlopen naar de Universtiteitskliniek "de Uithof"in Utrecht om een fertiliteitsonderzoek te laten doen. Zodat daar de preciese datum van dekking wordt vastgesteld.  Dit scheelt een hoop gezeur met teven die niet willen en het is nog niet voorgekomen dat een teef "leeg" bleef die op de uitgerekende datum normaal is gedekt.

Na 4 weken mag ik dan terugkomen voor drachtcontrole. Als de dierenartsen (i.o.) en de docent kunnen voelen dat de teef opgenomen heeft (drachtig is) maken ze alsnog een pret echo.
Komt de dag van de bevalling in zicht dan gaan we de temperatuur van de teef 2 tot 3 maal daags opnemen, zodat we een beeld krijgen het verloop, als de temperatuur onder de 37 graden Celsius zakt is de bevalling aanstaande. 

De eerste pup wordt meestal op een door de teef bepaalde plaats geboren.
De anderen in de werpkist. De pups worden na de geboorte gewogen en krijgen allemaal een andere kleur lintje om zodat we ze uit elkaar kunnen houden. De eerste weken wegen we de pups dagelijks om de groei bij te kunnen houden.

Rond de 12-14 dagen gaan de oogjes van de pups open, niet dat ze dan al veel zien maar dat ontwikkelt zich met de dag.
De oortjes gaan zo rond de 2/3 weken op en dat kun je dan ook wel merken, ze gaan dan reageren op de geluiden van hun omgeving. 
In de 3e week worden ze voor het eerst ontwormd.

Als de pups 3 à 4 weken oud zijn beginnen we met spenen. Dat bestaat meestal uit Mousse van Royal Canin, puppyvoer van Renske of Nature Diet en Carnibest puppy. Na verloop van tijd krijgen ze 's avonds voor t slapen gaan een schoteltje volle yoghurt.
 
Tegenwoordig verhuizen de pups rond de 4 weken naar een ander gedeelte van het huis, ze verlaten dan de huiskamer, de werpkist wordt vervangen door een mand en eventueel nog een bench.
Als het weer het toelaat mogen ze rond de 3 a 4 weken even naar buiten. Dit is erg afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid buiten.
De eerste keer is altijd weer een hele belevenis om al die pups heel voorzichtig naar buiten te zien gaan.
Alle volgende keren gaan ze steeds sneller en vinden ze buiten een feest.
Sommigen kunnen zich heerlijk in het zonnetje vleien en een dutje doen.
In de 5e week na de geboorte krijgen we bericht van de chippers van de Raad van Beheer (dat is de uitgever van de stambomen) wanneer ze komen. Tegenwoordig is dit een practisch pijnloze gebeurtenis die binnen een 15 tot 25 minuten klaar is. voor het hele nest wel te verstaan.
Sinds juni 2014 wordt er ook DNA dmv een swap afgenomen, zodat de afstamming gecontroleerd kan worden. Als de ouders nog geen DNA profiel hebben worden die tegelijkertijd ook "geswapt".
De dierenarts wordt gebeld of hij/zij komen kan voor de inentingen of wij gaan naar de praktijk van de dierenarts toe. De pups worden grondig na gekeken en krijgen hun eerste injectie.

De puppy's worden zowel binnenshuis als buitenshuis gesocialiseerd, we bezoeken of een kinderboerderij, of we gaan naar een tuincentrum, ook maken we een wandeling met de puppy's in de hondenkar langs de weg en in het bos mogen ze loslopen samen met moeders. De pups zijn dan bijna klaar om naar hun nieuwe baasjes te gaan.

Als de pups 6 weken zijn nemen we een beslissing welke pup(s) erbij ons blijven en welke naar de nieuwe eigenaars kunnen. Hier houden we zelf graag de hand in, zodat de juiste pup bij de juiste mensen terecht komt.
Als er een pup naar de blindengeleidehondenschool gaat dan komen zij op de leeftijd van 7 weken de pups die daarvoor beschikbaar zijn testen.
Als de pups 7 weken zijn kunnen de pups in principe naar hun nieuwe baasjes.

Als de pups ons huis, hun broertjes, zusjes en moeder verlaten krijgen de nieuwe eigenaren altijd een puppypakket mee. De inhoud van zo'n pakket kan verschillen maar er zal altijd voldoende informatie en voeding aanwezig zijn om de eerste dagen met je pup op een goede manier door te komen.
Daarna zijn wij altijd per telefoon of per mail te bereiken voor informatie en vragen.