Blindegeleidenhonden

Van pup tot blindengeleidehond

Inmiddels heeft Martin Gaus Geleide- en Hulphondenschool Lelystad de derde Grote poedelpup getest en geplaatst bij een gastgezin om opgeleid te worden tot blindengeleidehond.

Als het nest pups 7 weken oud is worden alle pups getest op hun geschiktheid voor dit ‘beroep’.
De eerste twee keer is er gekozen voor teefjes en nu voor het eerst eens een reu. Het eerste teefje ‘Caring Cleo’ (roepnaam Cleo) is ‘aan het werk’ in Tilburg. Haar nieuwe eigenaresse is erg blij met Cleo en zeer tevreden over de manier waarop Cleo haar geleidewerk doet. De tweede teef ‘Dancing Donna’ (roepnaam Donna) is momenteel in training bij Marlia Jorens, geleidehondentrainster van de school. Ze woont bij Marlia in huis en wordt dagelijks getraind. Verder mag ze uiteraard gewoon een hond zijn, spelen met haar ‘collegae’, lekker wandelen etc.

Als een pup uitgezocht is wordt hij of zij het eerste jaar geplaatst bij een ‘puppywalker’. Een puppywalker is een gezin of persoon die belangeloos en vrijwillig de zorg en opvoeding van een aankomende geleidehond op zich neemt. Deze puppywalker moet uiteraard ook training volgen, dit gebeurt bij de geleidehondenschool zelf of, als het gastgezin hiervoor te ver weg woont, bij een Martin Gaus Hondenschool in de regio. (We hebben een erg tekort aan goede gastgezinnen, misschien iets voor u? Voor info: www.martingaus.nl)

Als de pup een jaar is komt hij terug naar Lelystad om de medische keuringen te ondergaan, ogen spiegelen en röntgenfoto. Als dat allemaal in orde is kan er begonnen worden met de officiële geleidehondentraining. De hond gaat dan langzamerhand leren om ‘in een beugel’ te lopen, links en rechts te gaan op commando, obstakels aan te geven enzovoort.
Bij de Martin Gaus Geleide- en Hulphondenschool wordt er getraind met behulp van de clickermethode. Dit betekent dat er positief getraind wordt, dus zonder correcties en/of straf. (meer informatie hierover is te vinden op de site www.martingaus.nl). Het leuke van deze methode is dat de honden erg open staan om te leren, het ook leuk vinden (niet onbelangrijk voor een hond die ‘moet werken’) om te leren en te werken en initiatief durven te nemen.
Als de hond klaar is voor het echte werk is hij/zij zo ongeveer tussen de 1,5 en 2 jaar oud. Tijdens de training wordt de hond door de school nauwlettend gevolgd om te kunnen bepalen welke cliënt er bij de hond past. Soms wordt er tussentijds al eens kennis gemaakt zodat de cliënt alvast een beetje weet wat hij/zij kan verwachten.

Als dan echt alles klaar is wordt de hond geplaatst bij de cliënt. De eerste dagen hoeft de hond nog niet te werken, sterker nog, het mag zelfs niet. De eerste dagen, meestal een lang weekend, gaat de hond zijn nieuwe baasje(s) leren kennen, zijn omgeving verkennen en rustig wennen aan de nieuwe situatie. Pas na dit ‘wenweekend’ wordt er voor de eerste maal getraind en gewerkt. Uiteraard onder begeleiding van de school gaat de cliënt voor het eerst met de hond op stap. Er wordt begonnen met eenvoudige routes en zo langzamerhand wordt dit uitgebreid. Deze training duurt ook een aantal weken.

Dan is het moment daar gekomen om de hond met zijn/haar nieuwe baasje echt los te laten. De school is uiteraard wel 24 uur per dag bereikbaar voor vragen en/of problemen. Na 2 maanden komt er nogmaals iemand langs om te kijken hoe het allemaal gaat met hond en cliënt. Daarna volgt er, naast telefonisch contact, regelmatig een bezoekje om ‘de vinger aan de pols’ te houden. We vinden het belangrijk dat onze geleidehonden gelukkig zijn in hun nieuwe omgeving en met hun nieuwe baas.
De cliënt wordt ook geleerd om op dezelfde positieve manier met de hond om te gaan als de school dat doet.
Dit is in het kort en in grote lijnen het verhaal van het verloop van een geleidehondentraining.

De grote poedel is zeer geschikt om als geleidehond te functioneren. Natuurlijk soms wat eigenwijs, naar mijn mening iets later ‘rijp’ en zeer slim en intelligent. Een  erg leuke hond om mee te werken en om in huis te hebben met een ontzettend lief karakter!. Wat dat betreft ben ik ‘helemaal om’ en gevallen voor de grote poedel!!
Marlia Jorens